Zeezoogdieren:
Walrus

Bron foto: U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration

De walrus behoort tot de robben en is een waterroofdier. Hij leeft in de koude wateren van de noordpool.

Walrusstieren bereiken een lengte van 3,75 meter en een gewicht van 1500 kilo. De vrouwtjes zijn iets kleiner. Vet is de hoofdoorzaak van het enorme gewicht, in de (letterlijk) ijskoude wateren rond de noordpool heeft hij dit hard nodig om te overleven. Deze plompe, enorme dieren hebben opvallende, naar beneden gerichte slagtanden. Deze hebben zich uit de bovenste hoektanden ontwikkeld. De vrouwtjes hebben ook slagtanden maar deze zijn veel korter en smaller.

Walrussen leven niet als andere robben van vissen, zij voeden zich met mosselen. Deze sporen ze met hun hypergevoelige borstelige snor op een diepte van 100 meter op. Daarbij doorploegen ze de zeebodem met hun slagtanden. Verder eten ze ook kreeften, zeesterren en slakken.

Walrussen kan men in grote kudden aantreffen. Tegen de tijd van de paring komen ze allemaal naar de traditionele paarplaatsen. Wanneer een vrouwtje wordt bevrucht, treedt er een vertraagde innesteling op. Dit betekent dat het eitje zich pas 4-5 maanden later in de baarmoeder nestelt. Na een draagtijd van 11 maanden wordt er een jong geboren, heel soms zelfs twee. De moeder krijgt om de twee jaar een jong, dat ze dan twee jaar lang zoogt.

Eskimo`s doden walrussen, voor het vlees om te eten, het vet als brandstof en de huid voor oa. boten en tenten. De slagtanden zijn van ivoor, en daar worden beelden voor toeristen van gemaakt. Omdat er meer walrussen worden gedood dan is toegestaan, dreigen ze uit te sterven.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Odobenus rosmarus
Verspreidingsgebied:
Noordelijke Atlantische en Stille Oceaan, dicht bij het pakijs
Voedsel:
Schelpdieren, stekelhuidigen en kreeftachtigen
Lengte:
2,4 - 3,7 meter
Gewicht:
700 - 1700 kg
Leeftijd:
Tot 40 jaar
Status:
Waarschijnlijk kwetsbaar

Advertentie

 

 
Dolfijnen  
Grijze zeehond
Orka
Walrus
Walvissen  
Weddell-zeehond
Zadelrob
Zeekoe
Zeeolifant
 

Contact
Disclaimer
Copyright