Zeezoogdieren:
Zadelrob

Bron foto: IFAW

Zadelrobben, die in de wateren van het noordelijk halfrond te vinden zijn, zijn gemakkelijk te herkennen aan hun zwarte kop en aan de op de rug naar elkaar toelopende strepen (vandaar ook de naam). De rest van hun lichaam is licht grijs. Het zijn sociale dieren die in groepen leven. Meestal houden ze zich op ijsschotsen op en mijden ze het vaste land.

Zadelrobben kunnen 2 meter lang worden en kunnen tot een diepte van 250 meter duiken. Om het lang onder water te kunnen uithouden, reduceren ze hun hartslag van 150 tot 10 slagen per minuut. In de diepten van de zee leeft een overvloed aan hun voedsel, vissen en kreeften. Vooral tarbot, jonge kabeljauw en haring zijn geliefd. In totaal eten ze ongeveer 5

Tweemaal per jaar maken de zadelrobben een lange trektocht. Ze brengen de zomer in Groenland door en de winter in Canada, in de kustwateren van Labrador.

Gedurende de paringstijd verblijven de zadelrobben op ijsschotsen, hier komt het tot heftige duels tussen de rivaliserende mannetjes. Bij het vechten maken ze gebruik van hun tanden en vinnen. Meestal winnen de ouderen en verzekeren zich zo van enkele vrouwtjes. Tijdens deze gevechten vallen regelmatig doden en gewonden.

De jongen worden geboren temidden van een groep vrouwtjes die zich bij elkaar hebben aangesloten. De jongen worden goed verzorgd en gezoogd met vette melk. Ze ontwikkelen zich snel. Reeds na korte tijd leren ze zwemmen en jagen. Na een paar weken laat de moeder hen af en toe alleen als ze op vissen gaat jagen.

2-3 weken na de geboorte van de jongen vindt al weer de eerste paring plaats. Er vindt een zogenaamde vertraagde innesteling plaats, dat wil zeggen dat tussen de bevruchting en de werkelijke draagtijd tijd voorbij gaat waarin het embryo zich helemaal niet ontwikkelt.

Enkele weken na de geboorte en de nieuwe paring trekt de hele kudde gezamenlijk weer naar het noorden omdat verder zuidelijk de sneeuw begint te smelten.

Om het bont van de jongen is lang op de zadelrob gejaagd. De jacht op de pups voor het bont is nu verboden. Wel worden er nog steeds op oudere dieren gejaagd. Ondanks dat is de zadelrob talrijk: er zijn er naar schatting 2 miljoen




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Phoca groenlandica
Verspreidingsgebied:
Noordelijke Atlantische Oceaan
Voedsel:
Voornamelijk vis en krill
Lengte:
Circa 1,7 meter
Gewicht:
Circa 130 kg
Leeftijd:
Gemiddeld 15 20 jaar
Status:
Algemeen

Advertentie

 

 
Dolfijnen  
Grijze zeehond
Orka
Walrus
Walvissen  
Weddell-zeehond
Zadelrob
Zeekoe
Zeeolifant
 

Contact
Disclaimer
Copyright