Zeezoogdieren:
Zeekoe

Bron foto: www.ushuaia.com

Zeekoeien, ook wel sirenen genoemd, zijn in het water levende zoogdieren. Het zijn verwanten van olifanten hoewel ze meer op robben lijken.

Zeekoeien bestaan al sinds ongeveer 50 miljoen jaar. Op dit moment zijn er nog vier soorten, die men overwegend in tropische en subtropische wateren kan vinden. Ze kunnen wel 8 meter lang worden.

Het plompe lichaam van de zeekoe is zo goed als niet behaard. De dikke snuit is op de bovenlip bedekt met korte, stevige borstelharen. De voorste ledematen zijn veranderd in vinnen, de achterste zijn geheel verdwenen. Aan het uiteinde van de staart zit een vin.

Zeekoeien leven alleen en in groepen. Hun voedsel bestaat uitsluitend uit waterplanten.

De jongen worden geboren na een draagtijd van 12 tot 14 maanden. Afhankelijk van de soort kan het vijf jaar duren voor de jongen geslachtsrijp zijn.

Op basis van de vorm van de staart zijn er twee families te onderscheiden. De doejongachtigen hebben een gevorkte staart en de lamantijn-achtigen of manatiís hebben een ronde staart. De enige vertegenwoordiger van de zeekoeien met een gevorkte staart is de doejong of Indische zeekoe. Deze leeft in de Indische Oceaan, in het westen van de Stille Oceaan en in de Rode Zee. Dit dier kan zo`n 3,2 meter lang worden. De mannetjes van deze familie hebben kleine slagtanden die zich ontwikkeld hebben uit de snijtanden. De eveneens tot deze groep behorende reuzenzeekoe die wel 4.000 kilo zwaar kon worden, is inmiddels helaas uitgestorven

De manati's (zeekoeien met een ronde staart) kunnen een lengte van 4,5 meter bereiken. Ze leven in de rivieren en zeeŽn van het oosten van Midden- en Zuid-Amerika en in West-Afrika. Ze hebben geen slagtanden. Ze hebben alleen kiezen, als deze versleten zijn vallen ze uit en groeien er weer nieuwe.

Het zeekoeien-bestand is erg teruggelopen omdat de walvisvaarders ook op deze dieren jagen.

 

 
Dolfijnen  
Grijze zeehond
Orka
Walrus
Walvissen  
Weddell-zeehond
Zadelrob
Zeekoe
Zeeolifant
 

Contact
Disclaimer
© Copyright